Fototips #2

Du vill ta porträttbilder på din häst. De ska vara "rena och snygga" men ändå inte simpla. Vädret har sagt upp sig och solen gömmer sig bakom molnen (inte helt ovanligt så här års) så vad gör du? Fotar bilder med svart bakgrund så klart! Alla kan, och det blir alltid snyggt om man gör rätt.
 
För att illustrera hur jag gör delar jag den här bilden tagen av Lydia Karlsson.
 
Du behöver:
  • En häst som gärna är knoppad och fixad, kolla så nosgrimman sitter rakt och alla flärpar i tränset är istoppade. Ha helst tygeln som att du ska rida, det blir minst rörigt på bild.
  • En medhjälpare eller helst två, en som kan locka hästen att titta och spetsa öronen, och en som kan hålla en ev reflexskärm. Har du ingen sådan kan du göra en av aluminiumfolie på platt underlag, det går lätt.
  • En dörröppning till en byggnad som är ganska lång, i det här fallet foderladan på ridskolan, men stallgången funkar också bra oftast. Släck och täck gärna för fönster med täcken eller liknande. Det spar in redigeringstid.
Ställ hästen i dörrhålet precis så att ljuset faller på den fram till manken ungefär, ibland får man ställa den ännu längre fram, för att öronen inte ska "försvinna" i mörkret.
Se till att ljuset helst kommer framifrån, mitt på dagen är alltså ultimat, men övrig tid kan man ställa medhjälparen som på bilden, på den "mörka" sidan med en reflexskärm brevid hästen. Då studsar ljuset i den och lyser upp båda sidorna.
Du som fotar bör stå så att du kan kapa bort så mycket som möjligt av bakgrunden redan i sökaren på kameran. Försök komponera bilden redan i kameran, så blir det enklast att redigera sedan. Medhjälpare nr två står rakt bakom dig som fotar, och rasslar med något så öronen spetsas, eller ta ut en annan häst och gå förbi med så hästen blir intresserad. Ta MÅNGA bilder, det är alltid något öra åt fel håll, någon blinkar, hästen tuggar eller lipar osv. Minst 100 bilder på en session, då kan man känna sig rätt lugn över att inte ha missat ögonblicket då allt stämde.
 
Resultatet? Tja, här är några av mina "svart bakgrund-bilder". Alla tagna under halv storm och regn eller snö.
 
Viveca & Bosse
Elsa & Hillary
Lydia & Musse
 
Har ni frågor är det bara att kommentera, så svarar jag i kommentarsfältet. Vill ni ha särskilda fototips så berätta gärna vad ni vill ha också!